NIS istražuje nalazišta nafte i gasa u Mađarskoj

Bez autora
Jun 09 2011

TXM Oil i Gas Exploration Kft. ("TXM"), ćerka firma kanadske kompanije Falkon Oil & Gas Ltd. ("Falcon") u Mađarskoj i Naftna Industrija Srbije a.d Novi Sad (NIS) potpisali su danas Pismo o namerama, u skladu sa kojim NIS kupuje udeo u proizvodnji “Algyo” formacije, a na osnovu Falkonove licence za proizvodnju u bloku Mako u Mađarskoj (oblast pokrivena ugovorom). Kako je sporazumom predviđeno, NIS će o svom trošku bušiti, ispitivati i opremiti tri bušotine na području obuhvaćenom ugovorom. Ove bušotine, čije se bušenje i testiranje planira do 31. decembra 2012. godine, biće raspoređene tako da će svaka ispitivati pojedinačna Algyo perspektivna područja za bušenje. NIS-u će pripasti 50 posto udela u proizvodnji sa svakog perspektivnog područja za bušenje, ukoliko istražna bušotina bude pozitivna. Nakon završetka bušenja ove tri bušotine, NIS će steći pravo na 50 posto udela od proizvodnje sa čitavog područja “Algyo” formacije, obuhvaćenog ugovorom.

NIS istražuje nalazišta nafte i gasa u MađarskojTXM Oil i Gas Exploration Kft. ("TXM"), ćerka firma kanadske kompanije Falkon Oil & Gas Ltd. ("Falcon") u Mađarskoj i Naftna Industrija Srbije a.d Novi Sad (NIS) potpisali su danas Pismo o namerama, u skladu sa kojim NIS kupuje udeo u proizvodnji “Algyo” formacije, a na osnovu Falkonove licence za proizvodnju u bloku Mako u Mađarskoj (oblast pokrivena ugovorom).

Kako je sporazumom predviđeno, NIS će o svom trošku bušiti, ispitivati i opremiti tri bušotine na području obuhvaćenom ugovorom. Ove bušotine, čije se bušenje i testiranje planira do 31. decembra 2012. godine, biće raspoređene tako da će svaka ispitivati pojedinačna Algyo perspektivna područja za bušenje. NIS-u će pripasti 50 posto udela u proizvodnji sa svakog perspektivnog područja za bušenje, ukoliko istražna bušotina bude pozitivna.

Nakon završetka bušenja ove tri bušotine, NIS će steći pravo na 50 posto udela od proizvodnje sa čitavog područja “Algyo” formacije, obuhvaćenog ugovorom. Po isteku NIS-ove koncesije, NIS i TXM će deliti buduće troškove istraživanja, procene i razrade na području obuhvaćenom ugovorom, a u skladu sa udelom u učešću na osnovu Ugovora o zajedničkom bušenju. TXM će biti operater i na osnovu Ugovora o učešću i na osnovu Ugovora o zajedničkom bušenju.

Mađarska je četvrta zemlja u kojoj NIS ima projekte u oblasti istraživanja i proizvodnje, pored Angole, Bosne i Rumunije. Realizacija zajedničkog projekta sa TXM Oil i Gas Ltd. će NIS-u omogućiti da učestvuje u razradi resursa istraživačkog bloka Mako i omogućiti NIS-u da se približi ostvarivanju svojih strateških ciljeva, odnosno povećanju rezervi do 50 miliona tona i proizvodnji nafte i gasa u visini od pet miliona naftnog ekvivalenta do 2020. godine.

Ugovor o učešću i Ugovor o bušenju verifikovaće Upravni odbori obe kompanije, Falkona i NIS-a, a celokupna transakcija zavisiće od dobijanja zakonskih odobrenja, uključujući i berzu TSX Venture Exchange.

Falkon Oil & Gas Ltd.

Falcon Oil & Gas Ltd. je međunarodna kompanija koja se bavi istraživanjem i proizvodnjom nafte i gasa sa sedištem u Denveru, Kolorado, a osnovana je u Britanskoj Kolumbiji (Kanada), dok se sa njenim akcijama trguje na TSX Venture Exchange, pod oznakom “FO.” Kompanija je specijalizovana za istraživanje i proizvodnju nekonvencionalne i konvencionalne nafte i gasa, i poseduje udeo u potencijalnim nalazištima u Austriji, Mađarskoj i Južnoj Africi. Kompanija je fokusirana na otkrivanje, prikupljanje i jačanje globalnog portfolija potencijalnih bušotina sa ciljem da se maksimalno poveća akcionarska vrednost putem strateških partnerstava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik